قلعه اردشیر که به وسیله سر سلسله ساسانی در فراز تپه ای در کرمان بنا نهاده شده هم اکنون به دلیل عدم اجرای قوانین میراث فرهنگی در ساخت و سازهای عرصه این بنای تاریخی اسیر معماری چینی و ژاپنی شده است. مهمترین و زیباترین آثار تاریخی شهر کرمان بدون شک دو قلعه تاریخی قلعه دختر و قلعه اردشیر هستند که هر یک هزاران سال است که بلندای شهر کرمان خودنمایی می کنند که از نخستین سکونتگاههای بشری در ایران بوده اند.
این قلعه ها که در طول تاریخ به خوبی مردم کرمان "گواشیر" را از گزند دشمنان دور نگه داشته اند همچنان استوار بر روی دو تپه در مرکز شهر کرمان قرار دارند اما عدم مرمت و بازسازی این قلعه ها و ضعف در اجرای طرحهای حفاظتی موجب شده است این بناهای تاریخی منحصر به فرد هم اکنون در معرض تخریب قرار گیرند. نگرانی از آسیب به قلعه اردشیر افزایش یافت در این میان قلعه اردشیر به دلیل قرار گرفتن بر تپه ای کم ارتفاع و در دسترس بودن در معرض آسیبهای انسانی نیز قرار دارد و ساخت و سازها در حریم این تپه تاریخی از گذشته وجود داشته و هم اکنون نیز با اجرای طرحهای پارک سازی در اطراف این قلعه تاریخی که به گفته مسئولان میراث فرهنگی بودن هماهنگی با این اداره انجام می شود نگرانیها را در خصوص رعایت اصول ایمنی و نگهداری از این بنای تاریخی بیشتر کرده است. از سوی دیگر علیرغم تذکراهای رسانه ای در خصوص لزوم جابجایی دکلهای مخابراتی در فراز تپه تاریخی قلعه دختر همچنان چندین دکل مخابراتی در این قلعه در حال فعالیت هستند و وعده های مسئولان در خصوص حذف این دکلها از حریم این قلعه بی اثر بوده است.
عبور و مرور ماشینهای سنگین از کنار دیواره های قلعه تاریخی در این میان شدت گرفتن ساخت و سازها در محدوده قلعه اردشیر که در قالب یک طرح تفریحی در اطراف این قلعه تاریخی که گفته می شود آن را اردشیر ساسانی "موسس سلسله ساسانی" با خشت خام بنا کرده است حساسیتها را در خصوص رعایت اصول ساخت و ساز در حریم محوطه های تاریخی بیشتر کرده است. ادامه فعالیتهای عمرانی و عبور و مرور ماشینهای سنگین در کنار دیوارهای قلعه اردشیر که حالا دیگر به دلیل مرور زمان و عدم استحکام بخشی در معرض تخریب نیز قرار گرفته اند دوستداران میراث فرهنگی را با این سوال مواجه می کند که آیا در اجرای طرح تفریحی قلعه اردشیر به خود این قلعه نیز توجه می شود؟ رفت و آمد ماشینهای سنگین موجب لرزش شدید دیوارهای قلعه اردشیر می شود که هم اکنون نیز به دلیل بی توجهی های صورت گرفته در حالت عادی نیز بیم فرو ریختن آنها که قدمتی معادل 220 سال قبل از میلاد مسیح دارند می رود.
نوع معماری صورت گرفته در اطراف قلعه تناسبی با اصالت بنا ندارد موحدی در خصوص نوع معماری اطراف این قلعه هم افزود: این نوع معماری هیچ تناسبی با معماری اصیل قلعه ندارد هر چند که سعی شده که ساخت و سازها اقتباسی از قلعه های تاریخی کرمان باشد اما در واقع در ذهن معماری چینی و ژاپنی را تداعی می کند. وی از مسئولان شهرداری خواست حفاظت از این دو بنا را که هزاران سال بر فراز کرمان بوده اند را بر هر امر دیگری ارجح بدانند و هماهنگی های لازم با شهرداری را انجام دهند.
موحدی افزود: هم اکنون ساماندهی و مناسب سازیهای انجام شده در اطراف قلعه به هیچ وجه متناسب با هویت مجموعه نیست و این یک مشکل بزرگ در اجرای این طرح است. معاون میراث فرهنگی ادامه داد: آلاچیق های اطراف و برج و باروهای ساخته شده بیشتر معماری چینی و ژاپنی را تداعی می کند
نشانی الکترونیکی: http://www.memarinews.com/Pages/News-6774.html